2018. okt 23.

Kuala Lumpur turista szemmel

írta: Tulemme
Kuala Lumpur turista szemmel

Kuala Lumpurt igazán bejárni csak akkor lehet, ha az ember ott lakik (*ördögi kacaj* már tervezgetem a költözést), mert turistaként, főleg üzleti úton az időeltolódással is számolva szinte lehetetlen.

Nekem gyakorlatilag mindent összevetve két délelőtt és egy szűkös hétvége állt rendelkezésemre.
Az itt felsorolt néhány látnivaló nekem 1 délelőttöt és 2x fél délután vett igénybe.

Íme egy rövid összefoglaló, hogy én mit sűrítettem be ebbe e kevés időbe, és hogy megéri-e ezeket megnézni:

 

Sentral Market

 Ha valakit érdekelnek a helyi édességek, rágcsák, vagy éppen olcsón szeretne ékszert, szuvenyírt, vagy batiq táskát/ruhát venni, mindenképpen ejtse útba ezt a piacot.

A NU Sentraltól csak egy megállóra (Pasar Seni) található piac a kulturális örökség része. Nem egy isztambuli Grand Bazaart képzeljük el, inkább egy egy puccos piaccsarnokot, apró kis boltokkal és a világ összes színével.

img_0620.JPG

Innen egy utcányira található a kínai piac is, ami már sokkal inkább hasonlít arra, amit az ember a filmekben is lát.
Olcsó ruhák, táskák, világmárkák hamisítványai amíg a szem ellát. Gondolom, hogy hamisítvány, azért ritkán vesz az ember Chanel táskát néhány ezer forintért.

 img_0637.JPGimg_0643.JPG

img_0642.JPGKínai szárított hús árus

 

Templomok

A különböző kultúrák keveredése miatt érdemes ellátogatni minél több templomba, azonban ha úgy hozza a sors, hogy szűkös az idő, akkor ajánlom a Thean Hou templomot.

img_0693.jpgAz alsó szint és a rendezvényterem

 

img_0727.JPG

img_0729.JPG

img_0730.JPG

img_0742.JPGA felső szint ahol a szentély is található. Az emberek adományért cserébe füstölőt váltanak, azzal imádkoznak.

img_0697.JPGKínai horoszkóp jegyei megtestesítve

Ha már templomoknál tartunk, akkor érdemes még útba ejteni a Malajziai Nemzeti Mecsetet.

A 15 ezer fő befogadású iszlám imaházat 1965-ben fejezték be, mindössze két év építkezés után.
Hogy miért ennyire hamar? Miután Malajzia függetlenséget kapott a Brit kormánytól az új állami vezetőség fontosnak találta, hogy a nemzeti identitásukat minél jobban ki tudják fejezni. Ennek egyik legfőbb jele volt a vallás, így elrendelték a mecset építését.
Az építészeti különlegessége abban rejlik, hogy eltér az átlagos, félgömb kupolás dzsámiktól, helyette egy könnyebb szerkezetű, modern, csillag tetős épületet találunk.

img_0997.JPG

A látogatási idő szigorított, naponta csak néhány bizonyos órában lehet megtekinteni. Nekem délután 4-5 között sikerült egy ilyen órát eltalálni.

A helyszínen adnak köntösöket a hölgyeknek és a nem megfelelően öltözött férfiaknak (rövidnadrágban nem engednek be), amitől úgy néztünk ki, mint egy iskolás csoport a Harry Potterből.

img_0992.JPG

A belső részre csak muszlimokat engednek be, azonban az imaterem bejárata előtt kedves önkéntesek mesélnek és válaszolnak minden kérdésünkre.

img_0993.JPG

 

Kuala Lumpur Tower

Ha valaki igazán turi látványosságra vágyik, és szép az idő, akkor látogasson el a KL towerbe.
A szép idő nagyon fontos, ugyanis KL-ben a felhők hipersebességgel mozognak, így kevés értelme van felmenni a toronyba 99 MYR-ért, ha utána semmit nem fogunk látni a monszuntól.

img_1029.jpgA 335 méter magas torony a világ 7. legmagasabb egyedülálló tornya

img_1001.jpgA kilátás mindent megér. Egy kicsit messzebb a szintén híres Petronas tornyok láthatók, amire azt mondják, csak akkor érdemes megnézni ha valakinek tényleg van rá ideje.

img_1017.jpgAmikor kezdenek már gyűlni a felhők

Egyébként arra fel kell készülni, hogy a Skydecken hatalmas sor áll, mert mindenki fotózkodik a Skypboxokban, ami nem kevés idő, főleg kisgyerekekkel.

1410142383593.jpgEgy elvágyódó Skybox fotó

 

Azt azért hozzá kell tennem azonban, hogy örülök, hogy turistaként voltam itt először. Leírhatatlanul sokat segített az, hogy voltak helyi ismerősök, akik tanácsot adtak, vagy akikkel el tudtam menni olyan helyre, ahova egyedül be nem mertem volna tenni a lábam.
Ha csak "szimpla" turistaként vagyok itt, nem szerettem volna bele ennyire ebbe a helybe. Szerelmem mértékét mi sem mutatja jobban annál, hogy azt a kevés látnivalót, amit sikerült ilyen rövid idő alatt megnéznem sem tudom belesűríteni egy posztba.

Részletesen a Butterfly Parkról itt, a Batu Cavesről itt.

Szólj hozzá

történelem séta élmény látnivalók 2018 Malaysia KL