2019. nov 03.

Kulináris élvezetek Cagliariban

írta: Tulemme
Kulináris élvezetek Cagliariban

Ha Olaszország, akkor jó kaja, ez mindenkinek egyértelmű. Azt azonban kevésbé tudják, vagy érdekli sajnos az embereket, hogy Olaszország nem csak pizzából és spagettiből áll. Szardíniai konyhája már önmagában is egyedülálló, hiszen egyike azon kevés tartományoknak, ahol szívesen fogyasztják a lóhúst, illetve azzal is hírnevet szerzett magának, hogy itt fogyasztják csemegeként a világ egyik legundorítóbbnak tartott sajtféleségét, a casu marzut (aminek egyébként az árusítását az EU betiltotta).

Mindezek mellett nagy mennyiségben találunk tengeri hal alapú ételeket is, ami természetes egy gazdag tengeri élővilággal körbevett sziget esetében.

Ami ezen felül nekem nagy meglepetést okozott, az az, hogy a legtöbb helyen mennyire tisztában voltak a gluténmentesség fogalmával. A "senza glutine" varázsigére mindenki készségesen válaszolt, utána járt, sőt, volt, ahol külön elkészítették nekem az egyik édesség gluténmentes verzióját. Aki pedig hasonló étrendet követ, annak abszolút ajánlom a Coccolandia bisztrót, a helyről mindjárt részletesebben.

Amit mindenképp érdemes megkóstolni:

Szárd kenyér

Már az Algheroi kirándulásunk alkalmával beleszerettünk ebbe a különleges kenyérbe. Sajnos ennek a GM verzióját nem sikerült megtalálni, azonban mindenki másnak abszolút ajánlott. Ezt a különleges, vékony kenyérlapot minden étteremben felszolgálják kis kosarakban. A helyiek szívesen ropogtatják előételként vagy főétel mellé kísérőnek.

Birkasajt

A helyi sajtok nagy részben birkából és kecskéből készülnek, ahogy azt az Argiolas sajtgyárban is megtudtuk, az ottani sajtok mindössze 5-10%-át teszi ki a tehéntej alapú.
Vannak olyan éttermek is a városban, ahol kifejezetten kóstolótálakon lehet végigenni ezeket a helyi különlegességeket. Ilyen a Principi di Dan, ahol 25€-ért ketten bőven jól laktunk az alábbi fenséges lakomával, azt némi helyi borral leöblítve.

img_20191003_205314.jpg

A menün több különböző összetételű tálból, választhatunk, de természetesen más, helyi húsból készült ételt is tálalnak, mint például sült oldalas. Nekünk ez is bőven elég volt, de egy másik asztalnál láttuk az oldalast, az is fenségesen nézett ki.

Halételek

Aki a tengeri halakat szereti, az csalódni nem fog. Mi is több formában végigpróbáltuk, íme:

img_20191005_211409.jpgHívjuk hallevesnek, bár igazából ez több, mint leves.
Bistrot 100

img_20191006_142338.jpgFishsermen's plate, avagy vegyes haltál előételként. Kardhal, tonhal, polip, lazac salátaágyon.
Solaria
img_20191006_144756.jpgA nap fogása - grillezett tengeri sügér. Omlós húsú hal, mellé grillezett zöldségek
Solaria

img_20191007_125851.jpgTonhal steak. Olyan, mint a marha, csak sokkal jobb, mert ez tonhal.
Il Malandrino

Egyéb ételek

Aki Szardínián jár és nem ódzkodik kipróbálni valami különlegeset, annak feltételül ajánlom a lóhúst. Algheroban zseniális lóburgert ettünk, Cagliariban pedig a ló steaket sikerült kipróbálni.

img_20191007_125854.jpg

Ló steak. Késhez és kézhez lehet nézni az arányokat, de egyébként hatalmas volt. Top tipp: ha szeles az idő, akkor érdemes bent leülni, mert bár nagyon hangulatos a sikátorban ücsörögve ebédelni, egy ekkora szelet hús hamar elhűl.
Il Malandrino

Italozás

Természetesen mi sem jobb, mint elfogyasztani egy jó sört, egy pohárt bort, vagy egy koktélt a vacsora mellé.
Szardínia söre az Ichnusa, de a helyi vörösborokat is mindenképpen ajánlott megkóstolni. Aki azonban a "klasszikus" olasz italokat kedveli, az szinte mindenhol kérhet egy jó Aperol spritzet.

img_20191003_194839.jpgIchnusa és Aperol a katedrális tövében
Cafe Plazuela

 

A gluténmentes mennyország

Már csak úgy kíváncsiságból is megpróbáltam utánajárni, hogy vajon egy Cagliari méretű helyen lehet-e találni olyan éttermet, ahol tényleg bármit megehetek különösebb aggodalom nélkül. Alapvetően bárhova is megyünk, Tripadvisoron mindig használom a gluténmentes opció filtert, ami nagyban megkönnyíti a helyzetet, de kifejezetten GM éttermet ritkán találni.
A Coccolandia azonban egy ilyen különleges hely. A tulajdonos és szakács, Rita, maga is gluténérzékeny, így amikor nem talált magának sosem helyet, ahol nyugodtan ehet, megalapította a saját bisztróját. Az ételek frissek és abszolút a helyi hagyományokat követik, hiszen egy szárd cölis is ugyanazt szeretné enni, mint bárki más. Így sikerült nekem is kipróbálni néhány olyan tipikus ételt és édességet, amit egyébként nem lett volna lehetőségem.

img_20191004_165042.jpgRántott tengeri falatok - rák, hal, répa

img_20191004_165051.jpgParadicsomos spagetti a klasszikus ízek kedvelőinek

img_20191005_110605.jpgPizzaszelet, ha csak úgy gyorsan kellene valamit harapni

img_20191004_172133.jpgAmaretto - mandulás édesség (balról) és pardulas - tradicionális ricottás édesség (jobbról)

 

Természetesen az itt felsoroltakon kívül még számtalan finomságot tartogat a sziget, így nekünk sincs más választásunk, mint majd visszamenni és kipróbálni azokat is.

A fentebb felsorolt helyek listája:
Coccolandia
Principi di Dan
Bistrot 100
Il Malandrino
Solaria (Pula)
Cafe Plazuela

Szólj hozzá

konyha összefoglaló 2019 Olaszország Szardínia Cagliari