2019. okt 27.

Egynapos kirándulás Cagliariból - Pula & Nora

írta: Tulemme
Egynapos kirándulás Cagliariból - Pula & Nora

Cagliarinak szerencsére nem csak a városon belüli tömegközlekedése kiváló, de a környékbeli távolsági buszok is gyorsak, kényelmesek és (többnyire) pontosak.

Az első egynapos kirándulásunk sikerén felbuzdulva másnap Pulába és a mellette fekvő Norába látogattunk el. Nagyjából két óránként járnak a buszok egy órás menetidővel, fejenként 3.10 € egy útja. Jegyet a buszállomáson automatából lehet venni, majd a buszudvarban a kijelzőkön kell keresni a Sant'Anna Arresibe induló járatot.

Puláról nem könnyű információt találni, mivel egy egyszerű Google keresés a tőle sokkal híresebb horvát névrokonáról hoz ki találatokat, így mindig mögé kell tenni, hogy minket a szardíniai város érdekel. A szárd Pula egyébként egy apró tengerparti üdülőváros, szemmel láthatólag kevés állandó lakosa van, ám azok közül egyik sem szegény. Mivel Cagliari egy fél-egyórás távolságra van autóval forgalomtól függően, így nekünk olyan érzésünk volt, mintha egy sokkal menőbb Érd-Budapest típusú településkapcsolatot látnánk.

Bár Pula magában is szép és hangulatos, a fentiekből kiindulva számítani kell arra, hogy nem olcsó. Én azt mondanám, hogy bár abszolút tökéletes volt az ebédünk mind az étel minőségét, mind a kiszolgálást tekintve, nagyjából összesen 10-20 euróval fizettünk többet, mintha ugyanezt Cagliariban esszük.

A környék igazi látványossága azonban Nora városa, egy bronzkori, nuragik által alapított, település, az első föníciai város szardínián, amit aztán később a rómaiak kolonizáltak. Nevét Norace-ról, Hermész fiáról kapta. Miután a rómaiak elfoglalták i.e. 268-ban, Nora két évszázadon át a szigeten át vezető utak kezdőpontjaként egy nyolcezer fős központtá nőtte ki magát.

A város gazdagságát mi sem mutatja jobban, mint a mostanáig egyetlen szardínia területén ismert római színház, amely nagyjából 1200 főnek tudott ülőhelyet biztosítani, és a mai napig a La Notte dei Poeti költészeti fesztivál színhelye, vagy a mozaikpadlós Casa dell'atrio tetrastilo lakóház.

A régészeti területre a belépőjegy felnőtteknek 6 €, nekünk azonban szerencsénk volt, mert aznap ingyenesen lehetett megtekinteni. Bár minden látványosságnál van egy-egy tábla angolul és olaszul, érdemes letölteni a telefonos alkalmazást is, amin keresztül QR kód olvasóval akár hangosan vagy fülhallgatón keresztül hallgathatjuk az információt, egyfajta ingyenes audioguide-ként.

Sajnos nem minden épület tekinthető meg közelről, mivel a terület mérete és a leletek értéke miatt komoly biztonsági szolgálatra lenne ehhez szükség. Mi például a város két templomát csak távolról fotózhattuk le, bár az applikáció ezekhez is tartalmazza a leírásokat. Ezen felül érdemes megfigyelni a város vízvezeték rendszerét, ami a kor egyik fejlett találmánya volt és a lakosok életszínvonalának szintén egy fontos mértéke.

Amennyiben szép az idő, érdemes Nora megtekintése előtt vagy után letelepedni a Spiaggia di Norán és úszni egyet a tiszta, kék tengerben. 

cagliari-nora_amfiteatro.jpgA híres amfiteátrum (fent) és Nora háttérben a Torre di Coltellazzo (lent)

cagliari-nora_city.jpgNora belvárosa

cagliari-nora_mozaik.jpgMozaikos padló - Casa dell'atrio tetrastilo

cagliari-nora_fine.jpgValaha Nora sokkal nagyobb volt, ám a tenger lassan belepte az ókori romokat

cagliari-nora_spiaggia.jpgSpiaggia di Nora - tündéri homokos és köves strand

Szólj hozzá

történelem séta összefoglaló tenger látnivalók 2019 Olaszország Szardínia Cagliari