2019. ápr 29.

Veterán autó találkozó és sörkóstolás Montgomeryben

írta: Tulemme
Veterán autó találkozó és sörkóstolás Montgomeryben

Kirándulások Caersws környékén

Montgomery egy meglepően sokszínű kulturális éltettel rendelkező kis falu, ahogy azt már előzőleg is írtam.

Legelső, márciusi, látogatásunk alkalmával tévedtünk be a Cloverlands Model Car Collection modellautó múzeumba, ahol közel 3500 apró jármű tekinthető meg az egyszerű játékautótól kezdve a nagyobb, különlegesebb darabokon át az egészen egyedi, gyűjtői darabokig.

A múzeumot önkéntesek viszik, néhány helyi idős, akik természetesen korukat meghazudtoló lelkesedéssel mesélnek a gyűjtemény létrejöttéről és magukról a kiállított modellekről is.
A tárlat ingyenesen látogatható, de szívesen várnak néhány font hozzájárulást, hiszen ezek segítségével tudják fenntartani a helyet biztosító épületet.

img_20190302_114258.jpgNéhány száz autó a több ezres gyűjteményből

img_20190302_114307.jpgA postakocsik evolúciója

A lényegre térve, amikor meglátogattuk a múzeumot március elején, az épp akkor ott levő bácsi örömmel újságolta, hogy április utolsó vasárnapján megrendezésre kerül az éves Veteránautó Találkozó, a Rolls Royce és Bentley gyűjtők egyesületének segítségével. Az ország minden pontjából érkezni fognak klasszikus autók, amelyeket, miután felsorakoztak a főtéren, meg lehet közelről is tekinteni.

Már ekkor biztosra elhatároztuk, hogy bármi is legyen, mi ide el szeretnénk jönni.

El is jött április utolsó hétvégéje, és ha még pár hete, mintha éreztük volna előre, de nem tudhattuk, megérkezett vele Hannah is. Storm Hannah egy, legfőképp a sziget nyugati felét sújtó, hatalmas vihar, ami felettünk péntek estétől szombat délutánig tombolt heves esőzéssel és 75mph (120 km/h) széllel. Félő volt, hogy a vasárnapi programunknak is keresztbe tesz, ám meglepő módon szombat este még naplemente előtt előbújt néhány bátortalan sugár, ami aztán másnap reggelre egészen erőre kapott és igen szép napnak néztünk elébe.

Dél körül értünk Montgomery főterére, épp időben, mert ahogy besoroltunk a tömegbe kezdődött a hivatalos megnyitó. A pár perces köszöntő keretein belül üdvözölték az idelátogató turistákat, a helyieket, de legfőképp azt az úriembert, aki egészen Belgiumból vezette fel a Rolls Royce-át.

Ezek után mindenki nyugodtan sétálgatott az autók között, gyönyörködött a különleges látványban, hiszen felvonultak itt igazi száz éves klasszikusok, modernebb típusok, de még olyan autó is, ami egykor a nigériai királyi család egyik hercegének tulajdona volt.
Végtelen fényes karosszériák, bőrülések és mahagóni, vagy más tömör fa belsők sora. Néhány tulajdonos volt olyan kedves, hogy felnyitotta a motorháztetőt, így a kíváncsiskodók betekinthettek a gépezet bonyolultnak tűnő szívébe is.

Mások beindították az autójukat és tettek egy kört, átparkoltak máshova, ezzel is hangsúlyozva, hogy azért mennyire nem is olyan egyszerű egy veterán csodát irányítani. Sokszor már csak azért sem, mert az autótest hosszúkás, szervokormányról meg ne is álmodjunk, így néha még egy egyszerűbb kanyart sem lehet egy ívben bevenni.

img_20190428_123703.jpgA belga úriember aki az autójához öltözött

img_20190428_123611.jpg

img_20190428_123639.jpg

img_20190428_125322.jpg

img_20190428_124758.jpgA tulajdonos a Morcos Öregurak Klubjának alapítója

img_20190428_124217.jpgA másik stílusosan öltözött úriember a hasonlóan stílusos autója előtt

img_20190428_124542.jpg

img_20190428_125547.jpg

A rendezvény alkalmából a helyi sörfőzde is kinyitott, így miután kigyönyörködtük magunkat elindultunk egy kis kóstolásra.

Monty's Brewery egy kis családi vállalkozás, amit egy, az IT világát megunó mérnök és akkoriban karrier nélküli felesége alapított jó tíz évvel ezelőtt. Eleinte másoknak forgalmaztak sört, de miután az ismerősök, barátok, helyiek panaszkodtak, hogy milyen nehéz a környéken minőségi italhoz jutni, az asszony elvégzett egy sörfőző képzést és belevágtak a főzésbe. Azóta pedig már nemzetközi sikereket is elértek.

Sikerük két fő titka a helyi tiszta víz és hogy már akkor gondoltak a gluténmentesen élő embertársaikra, amikor az még nem volt "divat".
Repertoárjukban három gluténmentes sör található, egy világos, egy sötétebb és egy igazi barna. Bevallásuk szerint a Dark Secret, egy karakteres, már szinte fekete színű sör az egyetlen elérhető gluténmentes barna sör Finnországban, így nem csoda, hogy nagy népszerűségnek örvend.

A Visitor Centre-ben, ami egy kocsma-étterem-múzeum keveréke, 6 fontért lehet kóstoló tálat kérni, ami 6 különböző 0,3 pintes pohárból áll. Miközben kortyolgatjuk ezeket a finom italokat, megcsodálhatjuk az összes eddig elért díjukat a falakon, amiből be kell valljuk, nem kevés van! Sunshine, az első, kifejezetten komlós, világos keverékük több éven át különböző megmérettetéseken szerepelt szép eredményekkel.

Ám mivel ez egy látogatóközpont is, így folyamatosan nézhetjük az oktatóvideókat, de természetesen a tulajdonosok és róják a köröket és szóba elegyednek az érdeklődőkkel. Szívesen mesélik a történetüket, kíváncsiak, ki honnan jött, melyik sört kedveli és miért. 
Persze, ahogy ez lenni szokott, mi is rögtök a figyelem központjába kerültünk, hiszen itt különlegességnek számítunk: két külföldi, aki itt él egy kicsi faluban és érdeklődik a helyi kultúra iránt.

img_20190428_140926.jpgKóstoló tál (balról jobbra): Sunshine, GM Masquerade, MPA, GM Dark Secret, ?, kísérleti rozs sör

Végezetül csak annyit mondanék, hogy bár Montgomery tényleg csak egy porszemnek tűnik a térképen, én már harmadjára jártam ott és még mindig azt érzem, hogy nem láttam mindent. A hely maga annyira élettel teli, hogy kirándulóként abszolút érdemes egy teljes napot, de akár kettőt is rászánni.

Mi még biztosan vissza fogunk térni.

Szólj hozzá

sör történelem múzeum összefoglaló élmény látnivalók tradíció 2019 Wales Montgomery