2020. jan 06.

Whiskey és Guinness Dublinban

írta: Tulemme
Whiskey és Guinness Dublinban

Ha Írország és Dublin, akkor whiskey és Guinness, igaz? Naná! 

Aki ismer, az tudja rólam, hogy nem vagyok egy whisky fan. Mindez annak köszönhető, hogy nem úgy ismertem meg ezt a fajta égetett szeszt, ahogy azt felnőtt fejjel szerintem kéne, hanem egyetem alatt bódult állapotban egyszer csak valaki az orrom alá dugott egy üveget "nesze, igyál még!" felkiáltással, aminek természetesen eleget téve aztán jött a másnapi macskajajj vagy a kis vuk.
Ettől függetlenül azt is tudni kell rólam, hogy hajlandó vagyok második esélyt adni. Így aztán, közös megegyezéssel, kiválasztottunk egy whiskey főzdét látogatásra a dublini tartózkodásunk alatt. Azt mondom közös megegyezés, de ez inkább annyi volt, hogy ne legyen gáz, azért élvezze egy nem whisky szerető ember is és ne legyen horribilis a belépő, ha nem muszáj.

Így jutottunk el a Teeling Distillerybe, és őszinte leszek: megszerettem a whiskey-t! 

Miért a kövér betű? A "viszki" műveltség egyik legalapvetőbb szabálya, mint azt én is megtanultam, tudni a különbséget whisky és whiskey között. Jajj hát, mi a különbség, mindkettő barna, égetett szesz és az egyik nevében ott egy idegesítő e betű pluszban nem? Téves! Részben.
Engem is meglepetésként ért, hogy a különbség lényegében az, hogy a whiskey, az csak Írországban készülhet ír alapanyagokból. Miután a világban elterjedté vált az alkohollepárlás és egyre több helyen, főleg Skóciában az akkor forradalmian új ipari módszerekkel kezdték el gyártani, az írek kiharcolták maguknak a jogot a különbségtételhez.

A Teeling gyár egyébként egy működő üzem, amelyet a Teeling fivérek nyitottak 2015-ben. Maga a család százados múltra tekint vissza a viszkifőzés iparágában, és mielőtt saját üzemüket létrehozták volna, a két testvér egy másik gyárnál dolgozott. Sajátos felmondási megegyezésük részeként magukkal vihettek több hordónyi kész italt, így lehetséges, hogy az alig négy éve üzemelő Teeling márka alatt vásárolhatunk akár 10 éves italokat is.

A gyárlátogatás €10 per fő, amely magába foglalja a vezetést és egy kóstolást. Érdemes előre foglalni, mert a népszerű időpontok ára, illetve a helyszínen vásárolt jegy ettől sokkal több is lehet.

Maga a vezetett túra nagyjából 45 percig tart. Nekünk Julia, egy kedves helyi húszas évei elején lévő lány tartotta a bemutatót, ahol részletesen mesélt nekünk a gabona őrlésétől a mosáson és erjesztésen át a lepárlásig és palackozásig vezető folyamatokról. A Libertiesben elhelyezkedő gyár területén egyébként csak a lepárlásig tartanak a folyamatok, onnan a Dublintól északra fekvő érlelő és palackozó telepre szállítják. Ennek két fő oka a bérleti díjak közti különbség, illetve az 1875-ös dublini whiskey tűzvész, amikor is egy apró tűzből hatalmas, halálos áldozatokat követelő tűzvész alakult ki ahogy a whiskeys hordók egyre gyulladtak fel.

 dublin-teeling1.jpgAz árpa bejut a silóból az őrlőbe (balra), majd fahordóban érlelésre kerül 24 órán keresztül, ahonnan aztán átfolyik az acél tartályba (jobbra fent). A 24 órás érlelés alatt levegőztetik, hogy elpárologjon a széndioxid, hisz a whiskey ezen állapotában igazából olyan, mint egy rossz szűretlen sör (jobbra lent)

dublin-teeling2.jpgA lapos sörszerű kotyvalékot három párláson keresztül tisztítják. A három lepárló a nevét az egyik tulajdonos három lányáról kapta (fent). A másik tulajdonos lányainak azonban sokkal menőbb ajándék jutott: születésükkor megtöltöttek egy-egy hordót, amelyet majd a 18. születésnapjukkor bonthatnak ki (lent).

dublin-teeling3.jpgA túra végén az alap jegy tartalmaz egy tiszta kóstolót egy valami extrával, nekünk ez a Small Batch volt egy kis Teeling winter spiced tea koktéllal (recept balra). Illetve abszolút szívemből szóltak OW szavai (jobbra lent)

dublin-teeling4.jpgA kóstoltató terem másik fele, szintén szívhez szóló üzenettel és a Teeling főnixszel #spiritofdublin

dublin-teeling5.jpgA túra után érdemes ottmaradni még a bárban egy kis további kóstolásra, persze csak ha a pénztárcánk is engedi. Mi megízlelgettük a Trinity Tastinget (jobb oldal jobb fele) és a Teeling exkluzívot (jobb oldal bal fele), ami egyébként pár havonta változik attól függően, hogy éppen milyen ízekkel kísérleteznek.

A whiskey készítés alap receptje ugyanis csak az, hogy Írországban készüljön ír gabonából fahordóban, azonban a hordó bárhonnan jöhet és bármi lehetett előtte benne. Így például a Small Batch egy rumos érlelést kap a végén, a Single Grain vörösboros hordóban érlelődik és így tovább. Ezen felül ittunk egy kis gyógyhatású koktélt is, erről sajnos kép nem készült. 

Aki kevésbé szeretne alkoholizálni, vagy még a túra előtt szeretne megmelegedni, annak ajánlom a forró csokit a lenti bárban (balra).

Bár a vezetés 45 perc, érdemes magára a helyre rászánni egy jó két órát ha iszogatni is szeretnénk. A pultosok nagyon kedvesek, segítőkészek, szívesen ajánlanak és mesélnek, majdnem többet tanultunk tőlük a whiskey helyes fogyasztásáról, mint a vezetés alatt. (Hangsúly a majdnemen van, nekem előtte fogalmam sem volt, hogy a whiskeys poharat nyitott szájjal kell az orr alatt húzogatni, hogy a lehető legjobban érezzük az illatát, majd kortyolás után szájon át kell kilélegezni, hogy ne marja a torkot, csak melengesse.)

Guiness Storehouse

Természetesen az igazán világhírű ír ital a Guinness sör, ez nem kétséges. Ha érdekel minket ennek a karamellás barna sörnek a készítése és története, akkor érdemes ellátogatni a Storehouse-ba, azonban legyen mindenki felkészülve, hogy ez nem egy működő gyár, ez egy látogató központ, ahova mintegy dublini kötelező látogatásként mindenki betér. A belépő € 18.50 per fő, amiért cserébe itt is jár egy kis kóstoló. Érdemes előre foglalni jegyet, mert még szezonon kívül is iszonyat sorok voltak. Tömegre számítani kell, részeg turistákra és kisgyerekes családokra. Ettől függetlenül a kiállítás nem rossz, senki ne értsen félre, de ezeket fontos észben tartani. Minden órakor ötperces táncbemutatót tartanak a negyedik emeleten, ez egyébként elég látványos, viszont a híres Gravity Bar az épület tetején csak akkor élvezetes igazán, ha hajlandóak vagyunk átverekedni magunkat a panoráma üvegnél szelfiző kezdő instacelebek végtelen tömegén.

dublin-guiness.jpg

Ha esetleg kedvünk lenne ténylegesen élvezni egy jó koktélt, akkor a Guinness kiegészítő jegyek között érdemes kiválasztani fejenként €9-ért a Roe & Co koktél csomagot. Itt szakszerű leírások mellett választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb italt, amit aztán a főzde bárjának kissé steampunkos, modern, hangulatos környezetében szürcsölhetünk.

 

Természetesen más lepárlók is találhatók a Liberties területén, mint például a híres Jameson vagy a Pearse Lyons, legközelebb talán majd ezek egyikét látogatjuk meg. Mert biztos lesz legközelebb!

Szólj hozzá

sör múzeum összefoglaló élmény whiskey látnivalók 2019 Írország Dublin