2018. jan 01.

Szilveszter Szófiában (I. rész)

írta: Tulemme
Szilveszter Szófiában (I. rész)

Már a kapcsolatunk elején felmerült a kérdés, hogy miként is lehetne korrekten tölteni az ünnepeket. A karácsonyt még csak-csak meg tudtuk oldani, de a szilveszter... Kivel bulizzunk? Családdal? Barátokkal? És melyikünkével?

Innen született meg a döntés, hogy EGYIKÜKKEL SEM!!

Elmegyünk a világ végére kettesben és meglátjuk mi történik.

Ezt az immár hagyományt követve kerestük nagy lelkesen szeptemberben a következő célunkat. Fontos volt, hogy hétfőn legyen a járat, mert addigra már tudtam, hogy az új munkahelyen a január 1-jét meg szokták adni munkaszüneti napnak (az IT szolgáltatás sosem áll le). Versenyben volt hát Bari, csak hogy idén se maradjon ki Olaszország (spoiler: kimaradt), és Szófia. Azonban Bariba kissé sokalltuk a jegyek árát, így győzött Szófia.

Gábor már járt többször Bulgáriában, én viszont még sosem, ámbár a török önkéntesség óta vonzott, ahol a bolgár munkatársam sokat mesélt róla. Megvettük a jegyeket december 29 és január 1 dátummal, összesen 30940 Ft-ért, amiben már benne van a biztosítás is. A pontosság kedvéért hozzá kell viszont tennem, hogy mivel lelkesen gyűjtögetjük a Wizz pontokat, így igazából ingyen volt a jegy.

Szállást, mint szoktuk, Airbnb-n foglaltunk, Svetoslav tetőtéri lakásában. Készen álltunk egy újabb kalandos szilveszterre.

dsc_0085.JPGKilátás a tetőteraszról

Már előre kinéztük, hogy miket szeretnénk megnézni és milyen programokon szeretnénk részt venni. Szófia igazi európai város a szó minden értelmében. Elképesztő mennyiségű a programlehetőség, a látnivaló, az étterem, bár és egyéb szórakozóhelyek, ami mellett viszont nagy negatívum, hogy sajnos vannak hajléktalanok, kóbor állatok, és hogy túlzás nélkül több olasz szót hallottam a három nap alatt, mint bolgárt.

Szombaton teljes lelkesedéssel vágtunk neki a már előre kinézett Sofia Free Tour-nak. Ez egy civil szervezet által vezetett angol nyelvű városnéző túra, ahol kis csapatokban (max 20 fő) visznek körbe Szófia fő látványosságain, nagy vonalakban bemutatva azokat, hogy aki nem igazán tudja, mit érdemes jobban megnézni is tudjon ihletet meríteni, akit meg csak egy kicsit érdekelnek a történelmi jellegű látnivalók is kapjon egy átfogó képet a városról. A bemutató az év minden napján két alkalommal indul és bár ingyenes a részvétel, a végén saját megítélés alapján lehet pénzt is adni. Mi 10 levát (kb 10 euró) adtunk, mert Svetla, a vezetőnk nagyon lelkesen mesélt a városról illetve adott tippeket szabadidős tevékenységekre vonatkozóan.

Az egyesület egyébként más sétákat is szervez, mint pl Kulturális séta, Kommunista séta vagy Alternatív séta.

A Free Sofia Tour végigvitt minket a nagyobb nevezetességeken:

dsc_0134.JPGSveta Nedelja templom

dsc_0088.JPGSveta Petka templom

dsc_0142.JPGSerdica város maradványai

dsc_0143.JPGA vonal mutatja, meddig tart az eredeti fal és hol kezdődik a rekonstruált

dsc_0093.JPGBanja Basi mecset - egy régi hamamhoz tartozó dzsámi

dsc_0094.JPGMeleg ásványvíz forrás, amiből a feltörő víz az összetört szív fájdalmát is gyógyítja

dsc_0098.JPGAz elnöki hivatal - az őrök óránként váltják egymást és a palota sarkán egy őr őrzi őket

dsc_0102.JPGRotonda Sveti Georgi - az ortodox templom, amit a kommunista hatalmak körbeépítettek kormányépületekkel, hogy a hívők ne találják meg olyan könnyen

dsc_0108.JPGAleksandar Nevski székesegyház - a Balkán második legnagyobb ortodox székesegyháza

 Hogy ezek után mi történt? Ahogy angolul szokás mondani: life happened. Azaz vasárnapra elöntött minket a fáradtság, kijött rajtunk az elmúlt pár hét hajtása. De ettől függetlenül történtek még érdekes dolgok, de erről a második részben.

Szólj hozzá

történelem látnivalók Sofia