2017. dec 02.

Dubioza Kollektiv u Sarajevu

írta: Tulemme
Dubioza Kollektiv u Sarajevu

Legutóbbi szarajevói utunk legvégén lettem figyelmes egy óriásplakátra, amely dec 1.-jére hirdetett Dubioza Kollektiv koncertet. Mily meglepő, nekem ők az egyik kedvenc zenekarom! Így esett, hogy november elején elhatároztuk, hogy kikapcsolódásként ismét eljövünk Szarajevóba és megvettük a koncertjegyeket.

dubiozaw.jpg

A Dubioza Kollektiv egy bosnyák hip-hop, reggae, dub, punk, rock és folkklór stílusokat vegyítő zenekar, amely híres az odamondó, az igazi "Balkán Valóságot" bemutató szövegeiről, energetikus dallamairól és fergeteges koncertjeiről.

Én naivan azt hittem, hogy a rendezvény egy kisebb koncertteremben lesz, olyasmiben, mint mondjuk az Akvárium nagyterme vagy a Barba Negra zárt koncerthelysége, azonban mikor odaértünk a koncertre meglepetten tapasztaltam, hogy a Dvorana Mrza Delibasic egy óriási csarnok, ahol már fél órával kezdés előtt nagyjából 1500 ember várakozott.

Második meglepetés az volt, hogy ez még mindig Szarajevó: a csarnokban is lehetett dohányozni. Bármennyit is járunk a Balkánon, ez a tény minden alkalommal újra és újra meglep.

Ennek ellenére (vagy pont emiatt) viszont nagyon óvatosak az emberek, figyelnek egymásra, abszolút nincs az, mint otthon, hogy részeg emberek izzadtan tapossák egymást. Mikor az előttem ugráló lány véletlen rálépett a lábamra, hátrafordult és elnézést kért: valami, ami otthon nagyon ritkán történik meg.

Harmadik meglepetés, hogy a várakozó emberek jelentős százaléka 8-12 év közötti gyerek volt. Ez a koncert az az esemény, ami összehozza a lakosságot, ahol kicsitől a nyugdíjasig mindenki egyszerre tombol és mutat középső ujjat a politikának, ha épp azt kívánja a szöveg.

Leírhatatlanul jó hangulat volt. Életem egyik legjobb koncert élménye. Gábor is jól érezte magát, ám nyilván valakinek, aki nem ért egy mukkot sem bosnyákul kevésbé izgalmasak a szövegi élmények, mint a zenei- és látványelemek.

img_20171201_222116.jpg

Eljátszották az összes híres számot és a frissen kijött új album repertoárjának nagy részét is. Hatalmas tombolás, mérhetetlen energia, összetartás jellemezte a koncertet.

Végezetül abszolút csak ajánlani tudom. Aki esetleg nem teheti meg, hogy Boszniáig repüljön egy koncertért, az láthatja őket Budapesten is, többek között a 2017-es Szigeten is felléptek.

Szólj hozzá

koncert élmény Sarajevo