2017. okt 07.

Kávéskészlet

írta: Tulemme
Kávéskészlet

Szarajevó, bár igazából egész Bosznia, méltán lehetne híres a kávéjáról. Persze sajnos nem az, de lehetne.

Itt is a törökhöz hasonló porrá őrölt babból készítik a kávét, természetesen dzsezvában. Amiben azonban lényegesen eltér török rokonától, az a tálalás.

Kézzel díszített, veretes bronztálcán kínálják eléd a kis fületlen kerámia csészét, szintén veretes tartóban, veretes díszített cukortartóval, mellette a frissen lefőzött kávé a díszes kis dzsezvában. Alkalmanként egy külön tartóban lokumot, gumicukorhoz hasonlító édességet is adnak, amit akár ivás előtt vagy azután lehet elrágcsálni.

A kávé elfogyasztása is különbözik a török szokásoktól. Míg ott a kis üvegpohárból szürcsöli az ember az általában már ízlés szerint főzés közben előre becukrozott krémes állagú kávét, addig a itt Boszniában a következő a menet: a cukortartóból veszel egy kocka cukrot (nem kockacukrot, hanem egy kockányi cukrot, gyakorlatilag mintha préselt porcukor téglatestek lennének), egyik csücskét belemártod a kávéba, leharapod, majd hörpintesz utána egy kortyot a kesernyés folyadékból, ezzel egyensúlyba helyezve az ízeket.
Körülményesnek tűnhet, de nem az.

Persze aki "hagyományosan" szereti inni az bele is keverheti a cukrot, ám arra figyelni kell, hogy akkor az esetlegesen befolyó zaccot is felkeveri, így várni kell, mire újra ihatóvá válik.

Miután ki lettünk képezve a kávéivás művészetéből, meg persze azután, hogy abszolút beleszerettünk a kávéskészlet esztétikailag kielégítő látványába, elhatároztuk, hogy muszáj magunknak is beszerezni egy kétszemélyes kis készletet.

Az óváros szívében található bazár sok kicsiny boltja számtalan különböző csodálatos mintájú szettet kínál 2-4-6 személyre, bronzban és ezüstben, színes mintával, kanállal vagy épp anélkül.
A kétszemélyes készlet ára géppel nyomva 25 KM, kézzel készített esetén 35-50 KM között változik. Persze az 50 KM a kezdő ár, amely lealkudható egészen 35 KM-ig (5600 Ft).

Mi végül 30 KM-ért vettünk egy igen szép kis virágos készletet, hozzá pedig egy hatos csomag szintén virágos mintájú bronzkanalat, ami illeni fog a már évekkel ezelőtt beszerzett török teáskészletünkhöz is.

Ha az ember nap végére kifárad a nagy bazározásban, akkor elég, ha csak betér egy helyi kis kávézóba, ahol 2-3 KM-ért (320-480 Ft) ihat egy frissen főzött kávét, amely átmelegíti testét és lelkét az esős időben.

dsc_2554.JPGHagyományos kávéskészlet egy kellemes kis kávézóban

Szólj hozzá

kávé tradíció Sarajevo