2018. júl 11.

A sétaút ahonnan Írországot is látni

írta: Tulemme
A sétaút ahonnan Írországot is látni

Egy ideje nem volt poszt. Ennek legfőképp az az oka, hogy utazás sem volt.

Mostanáig. Ez sem olyan út volt, mint az eddigiek: Gábort látogattam Walesben. Egy ideje már itt tölti a hónapok felét így éppen ideje volt, hogy én is megnézzem, miért is annyira jó ez a hely.

Caersws (kerszúsz) 2000 kilóméternyi autóútra avagy 2,5 óra repülő + 2 óra vonatútra található Budapesttől Wales közepén. A Wikipedia szerint kb 1500 fős lakosságú metropolisz (egyébként tényleg).

Heti három alkalommal jönnek gépek Pestről Birminghambe ami a legközelebbi reptér (2 óra vonatút).

Idefelé jövet Gábor meglepett: miután szombaton éjjel sikerült alidni három (!) egész órát, hogy aztán időben elérjem a reggel 6 órási gépet elintézte, hogy Caerswsba érve ne szálljak le a vonatról, hanem együtt menjünk tovább a tengerparta. De nem akárhogy! Borth-ból terveztünk átsétálni Aberystwyth-ba (áberisztuiff).

Ahogy Borth-ban leszálltünk a vonatról, az állomáson felfedeztünk egy kis kiállítást. A 3 pici helyiségben ingyenesen megtekinthető tárlat Borth történetét mutatja be 4000 évvel ezelőttől mostanáig.
Néhány éve az állomás még romokban állt, amit aztán megelégelt a helyi közösség és összefogva felújították a kis épületet majd berendezték ezt a három szobát. Látható sok régi kép a XVIII-XIX századokból.

A kis település Viktória alatt vált nagyon híres üdülőhellyé: a walesi nemesség egyik közkedvelt nyaraló központja lett. A kiállításon látható tárgyak szépen bemutatják, hogy egykor mennyire gazdag és felkapott környék volt.
A múzeumot a helyiek tartják fent továbbra is, minket például egy 70 körüli bácsi vezetett körbe és lelkesen mesélt nekünk a vidékről.

Borth egyébként csodálatos, nehezen körülírható hangulatot áraszt magából. A régi, apró, tipikus angol házak (cottage, ahogy ők hívják) a szivárvány minden színében pompáznak. Egymás mellett áll a kék, lila, sárga éplet, de valahogy együtt olyan harmóniát teremtenek, amit ritkán látni.

dsc_2846.JPG

dsc_2844.JPG

Innen Aberystwyth-be egy laza 5 mérföldes sétával lehet átérni, ami természetesen végig a tengert övező sziklaszirtek tetején lehet megtenni. A látvány lenyűgöző!

Szerencsénkre csodás idő volt, így egész Írországig el lehetett látni a mélykék víz felett.

dsc_2850.JPG

A tenger feletti halvány kék csík már Írország

Meglepően tiszta időt fogtunk ki, majdnem végig sütött a nap. Amiben persze az a trükkös, hogy itt, ha süt a nap valójában éget. Estére rákvörösek lettünk és mindkettőnk válla és arca fájt. De a látványért megérte!

Útközben tartottunk egy strand megállót is. Ennek az útnak az az előnye, hogy rengeteg kevéssé elérhető tengerpart mellet megy el, ahova az átlag nép lusta elmenni. Ilyen apró kavicsos szakaszon voltunk mi is: a nagyjából száz méteren rajtunk kívül még tizen voltak.

Az út mentén végig legelők vannak a szárazföldi oldalról, ahogy birkák százai bégetve versenyeznek a marhacsordák bőgésével.dsc_2870.JPG

Nagyjából félúton 

dsc_2872.JPG

Kék tenger és sziklaszirt

Megközelítőleg, a strand szünetet beleszámítva, négy óra alatt értünk át Aberbe.

Aberystwyth a tengerpart egyik központi városa közel 12 ezer lakossal és egy egyetemmel. A központ mesébe illő, történelmi.

img_0505_1.JPG

img_0507_1.JPG

A kastély romjai körül mindehol padok, a pakonál kisebb-nagyobb csapatban emberek, családok, barátok mobil grillel. Itt a grillezésnek nagy kultúrája van, szeretnek az emberek parkokba, tengerpartra kiülni és csak sütögetni, beszélgetni.

Mi azomban inkább a vendéglőt választottuk, így sikerült betévedni a The White Horse-ba, ami egy "Traditional Free House", azaz egy olyan pub (kocsma/vendéglő) ami független a sörfőzdéktől. 
Régen ugyanis egy pub csak egy adott sörfőzde termékét árulhatta, így az ilyesfajta kötelékektől független helyeket Free Housnak, azaz szabad házaknak nevezték.

img_0513_1.JPG

Gluténmentes póréhagymás sajtos lepény sültkrumplival és salátával

img_0514_1.JPG

Sült hal sült krumplival és borsókrémmel

 

Őszintén mindenkinek ajánlom, hogy ha lehetősége lesz ellátogatni erre a környékre, tegye meg. A táj lenyűgoző, az emberek kedvesek, és eddig csak azt tudom mondani, hogy minden tapasztalatom Wales-szel pozitív. Remélem, hogy ez a jövőben is kitart!

Szólj hozzá

történelem konyha séta természet tenger látnivalók 2018 Wales