2017. okt 12.

Kulináris élvezkedés Szarajevóban

írta: Tulemme
Kulináris élvezkedés Szarajevóban

Szarajevó, pontosabban Bosznia palettája nagyon hasonló a többi Balkán országéhoz. Aki esetleg nem tudná, hogy milyen is a Balkán konyha: hús, kenyér, tejtermék.

Aki glutén- és/vagy laktózérzékeny, vegetáriánus vagy épp vegán az akár nyugodtan át is ugorhatja ezt a bejegyzést, de remélem nem teszi, mert bár az alapételek semmilyen érzékenységnek nem kedveznek, de sokat lehet belőlük tanulni az ország kultúrájáról.

 

Levesek

Nem egy túlzottan leveses nép a bosnyák, ami levesük mégis van, az inkább a mi krémleveseinkre vagy gulyásunkra emlékeztet.
Érdemes megjegyezni, hogy például az alábbi két levesnek egyik fő hozzávalója a tojássárgája. Még nem igazán sikerült kiderítenem miért, ha valaki esetleg tudja, ne habozzon nekem megírni!


dsc_2488.JPGTeleća čorba - zöldséges borjúleves

dsc_2557.jpgBegova čorba - sűrű, fűszeres, zöldséges kakasleves

Főételek

Ha főétel, akkor hús. Esetleg egy kis zöldség mellé, de egyébként hús. Amit viszont fontos megjegyezni, hogy mivel a népesség jelentős százaléka muszlim, így ez többnyire borjút (néha marhát) és szárnyasokat (csirkét) jelent.

Egyik legfontosabb ételük a ćevapi vagy ćevapčići ami kis hosszúkás fasírtra hasonlító összegyúrt darált borjúhús grillen megsütve. Ennek leggyakoribb fogyasztási módja pitában kajmakkal, mellette vöröshagymával. A pita egy lapos sűrű tésztájú kenyér míg a kajmak egy krémsajthoz hasonlító tejtermék, ami igazából átmenet a tejszín és a vaj között.

Ha jó csevapra váyunk, nem kell sokat keresni, mivel Szarajevó óvárosában szinte minden sarkon találunk egy ćevabdžinica-t, azaz egy csevapozót.

dsc_2550.JPGćevapi hagyományos módon tálalva

Szinte minden országnak van valamiféle töltött tésztás étele: az olaszoknak tortellini, az oroszoknak piroshki, stb. A bosnyákoknak ez a klepe, azaz a marhahússal töltött főtt, paprikás szósszal leöntött, tejföllel tálalt töltött tésztácska.

dsc_2556.jpgKlepe

A csavapon kívül különböző ražnjići is készülhet még a grillen. Ezek a pálcikára szúrt húsdarabok, leginkább a mi saslikunkra hasonlít. Készülhet borjúból vagy csirkéből és többnyire párolt zöldségekkel tálalják.

dsc_2659.JPGTeleći ražnjići - borjú nyárs

Ezek mellett természetesen sok más ételük is van, nekünk azonban a három napba csak ennyi fért bele.

Desszertek

A balkáni népekről általában elmondható, hogy kedvelik az édességeket, szinte a cukrot is cukrozva eszik. Mivel egyikünk sem édesszájú és sajnos nemigen tudok képeket sem mutatni, sem nyálcsorgató leírásokat gépelni a bosnyák édességekről. Aprósütemények tekintetében a török vonal a mérvadó: baklava, tulumba (szirupba áztatott sült fánktészta); de azért az igazi szláv ízvilág is jelen van: kompot (mint a mi kompótunk, csak tripla adag cukorral), porcukros linzeres aprósütemények képviseletében.

Italok

Ha valamit, inni azt szeretünk. Az ivás, főleg a helyi rövidek mindig összehozzák az embereket. (Ez velünk is megtörtént, de erről majd később). A Balkán jellegzetes itala a Rakija, egy pálinkához hasonló gyümölcspárlat. A fő alkotó elemétől és elkészítési módjától függően változhat a neve: Šljivovica szilvából, Travarica füvekből, Lozovača szőlőből, stb.

Nagyon finom sörük is van, a Sarajevsko az első és egyetlen olyan sör, amelynek nem keserű a habja. Kapható belőle világos és sötét is és mindkettő nagyon kellemes.

Ha valami alkoholmentesre vágynánk, a bosnyákok azzal is jól állnak: a szarajevói csapvíz olyan, mintha friss forrásvizet inna az ember. A vizünket ízesíthetjük sokkal, azaz szörppel, amiből a legfurább ízeket próbálhatjuk ki: én személy szerint csalán- és rózsaszörpöt kóstoltam. Mindkettő nagyon finom volt (és rettenetesen édes).dsc_2487.JPGCsalánszörp, travarica és gyógyfüves tea

Árak

Aki most arra gondol, hogy mennyire sokba kerül ennyi mindent kipróbálni, annak szeretnék ellent mondani most azonnal. Szerencsére Szarajevó annak ellenére hogy egy feltörekvő főváros még ugyanúgy "csak" egy balkáni város. Egy kétszemélyes vacsora itallal együtt étteremben átszámítva nagyjából 3-4 ezer forint körül van, de a csevaposnál nemigen kerül többe egy ebéd 2 ezer forintnál.
Aki pedig csak egy kávéra ugrana be valahova annak nem fog kávénként 500 forintnál több kivándorolni a zsebéből.

Živjeli! Egészségedre!

Szólj hozzá

konyha tradíció Sarajevo