2018. ápr 01.

Hamam, ha nem mam - a szépítkezés azeri művészete

írta: Tulemme
Hamam, ha nem mam - a szépítkezés azeri művészete

A hamam, avagy török fürdő egy magyar, de legfőképp egy pesti számára nem lehet teljesen újdonság, hiszen Budapest leghíresebb fürdői is ilyen méltó posztot töltöttek be, mielőtt turistaleves lett volna belőlük.

Én mikor felköltöztem a fővárosba néhányszor elmentem a Rudasba kedden a női napra, ha már egyszer a cég pakolta a SZÉP kártyám szabadidő zsebébe a pénzt legalább költsem hasznosan. Az élmény szuper volt, egészen addig, míg egyszer abban az internacionális gombalevesben egy komolyabb fertőzést össze nem szedtem. Ezzel nem akarom senkinek sem elvenni a kedvét persze, csak jobb, ha vigyáztok, ennyi.

A lényeg, hogy ezekkel az árnyékoltan pozitív élményekkel a gondolataimban mondtam rá az áment a hamam ötletére Bakuban. Tudni kell, hogy keletebbre az emberek még mindig erősen kedvelik a rituális fürdőzést. A társasági élet keveredik itt a modern spa hasznosságával.

Azonban szembesülnünk kellett a ténnyel, hogy ha puccoskodni akarunk akkor bizony az külön program lesz: lányok és fiú külön, ahogy itt szokás. Így mentünk mi az Ağa Mikayilba, az óváros egyik legrégebbi, még ma is működő fürdőjébe, míg Gábor a Taze Bey hamam felé vette az irányt. 

Az Ağa Mikayilban hétfőn és pénteken van női nap. A belépő 10 manat (kb 1500 Ft) és további 10 manatért lehet masszázst vagy "scrubbingot" kérni.

A hamam belsejében szinte mindenki ruha nélkül, vékony kis törülközőben mászkál. Csak nők vannak, a személyzet is természetesen női, és egyszerre kb 30 fő tartózkodik bent.

Mi berendeltünk egy scrubbingot, ami  azt jelenti, hogy valami irdatlan rücskös sóval és kesztyűvel egy megtermett asszony jól átsikál minden apró négyszetcentit a bőrödön. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy az összes bőrfelületem 90%-án átment.

Persze mire idáig eljutottunk az egy külön kör volt. Itt szinte mindenki vagy helyi, vagy orosz turista. A személyzet nemigen tud angolul, oroszul is nehezen, így hatalmas hátrányból indultunk kommunikáció szintén, tehát nem is lepődtünk meg annyira azon, hogy mindenki beelőzött minket.

 

Közben Gábor a földi mennyben járt. Egy, az év minden napján kizárólag férfi helyen. Bár kicsit komolyabb összegért (kb 90 manat) komolyabb kényeztetést kapott: masszázs, szauna, tea és még néhány hasonló jó dolog.

Összességében jó élmény volt, de legközelebb már jobb lesz, mert tudjuk mire számítsunk. Aki szereti a fapados wellnesst, annak szívből ajánlom. A férfi helyet pedig aki meg tudja fizetni semmiképp se hagyja ki!

Szólj hozzá

élmény tradíció 2018 Baku Azerbaijan