2018. jan 03.

Szilveszter Szófiában (II. rész)

írta: Tulemme
Szilveszter Szófiában (II. rész)

Ha mi igazán pihenni szeretnénk, akkor eszünk. Az evés, az új ételek, új ízek kipróbálása mindkettőnket megnyugtat. Meg az ivás. Nem a vedelős, másnaposságot okozó duhajkodás, csak a helyi italok megkóstolása.

Így esett, hogy elterveztük, részt veszünk a Balkan Bites nevű kóstoló túrán. Egy a Free Sofia Tour-hoz hasonló sétáról van szó, ahol a résztvevőket elviszik 5-6 étterembe megkóstolni néhány helyi különlegességet. Én csak ajánlani tudom, mert a szervezők nagyon kedvesek, azonban mi már nem tudtunk a sétán részt venni, mert igen hamar betelnek a helyek. Érdemes a honlapon regisztrálni előre, hogy biztosan beférjetek a nagyjából 20 fős csoportba!

Viszont ha ez nem is jött össze, de a csapat másik szervezett programjához csatlakoztunk. A New Sofia Pub Crawl keretében az összegyúlt csapatot elviszik öt kocsmába és szórakozóhelyre, ahol megkóstolhatják a helyi söröket, italokat, megismerhetik Szófia népszerűbb vagy épp rejtett helyeit. Hogy mikor mit, az attól függ hétköznap vagy hétvégén van-e a túra. Hétvégente ugyanis annyira sokan vannak (mi kb 50-en voltunk), hogy a kisebb, "igazibb" helyekre nem férnek be, így ilyenkor inkább a nagyobb, bulisabb lokálokba mennek.

Az első kocsma a BAR volt, egy park széli bár, aminek nyáron felnyitják a teraszait és Szófia fiatalsága kiül a körülötte lévő parkba és az egész környék megtelik élettel. Télen nem annyira látványos.

A második hely a Bar Petak volt. Egy igen furcsa kissé romkocsmához hasonlító hely gumikacsa diszkógömbökkel.

dsc_0126.JPGA harmadik bárban, egy hostel pincéjében Pirinsko sörrel

A negyedik hely volt a legjobb. Club Cabaret, egy félig élőzenés, félig laptop DJ-s pinceklub, ami egyszerre idézte egy puccos night club és egy kocsma hangulatát. Itt annyira jót táncoltunk, hogy a túra végén is ide jöttünk vissza.

Ugyanis útközben megismerkedtünk egy spanyol és egy francia párral, akikkel nagyjából az egész iszogatást együtt szórakoztuk végig. Azt tudni kell ugyanis erről a kocsmatúráról, mint sejthető, tényleg félretéve sztereotípiákat, hogy a résztvevők többsége 4-6 fős fiútársaságok, viselkedésüket tekintve mondhatni hordák, különböző észak-nyugati európai országokból.

Az ötödik és egyben utolsó hely a Terminal 1 volt, egy reptért idéző kissé romkocsma hangulatú diszkó. Maga a a lokál nagyon hangulatos, azonban sajnos a DJ hajthatatlan volt és csak olyan zenét játszott, amire lehetetlen volt táncolni, ezzel megölve a bulit.

Így jött az elhatározás az újonnan szerzett barátainktól, hogy irány vissza a Cabaret-be, ahol lehet táncolni! Szinte csak mi voltunk az egész bárban, illetve még egy horvát pár, akik szintén részt vettek a kocsmázáson, meg pár helyi pasi akik magukban iszogattak.

A zongorista lelkesen játszott, és amikor látta, hogy vegyes társaságot szórakoztat, meg is kérdezte, ki honnan jött. Mikor mi mondtuk, hogy "Hungary" a pasi elvigyorodott és csak ennyit mondott:
- I love Locomotiv GT. Skorpio, Piramis! Old classics! (Szeretem az LGT-t, Skorpiót, Piramist. A régi klasszikusok.)
Mi pedig azt sem tudtuk hova kapjunk. Egy magyar rock rajongó bolgár zongorista! Ritka.

26168330_10155815852032184_7960329202116896910_n.jpgBuli a Cabaret-ban /forrás: Cabaret Facebook/

Természetesen nem csak buliból áll az élet, mint ahogy említettem a sok séta és tánc energiát igényel, tehát enni kell. Ha már nem tudtuk végigkóstolni Szófiát szervezetten, hát kipróbáltunk egyedül néhány ajánlott helyet.

Bagri

Néhány fogásból álló szezonális menüs kis étterem. Sajnos az ételről nem készült kép, de a rakijáról igen.

dsc_0114.JPG

Mekica

Kávézó, ahol a helyi finomságot, a mekicát lehet kapni. Ez gyakorlatilag a lángos és a fánk között félúton levő hol édes, hol sós sült tészta.

dsc_0117.JPGLekváros és sajtos-paprikakrémes mekica

Хаджидрагановите изби

A Hadjidraganovite Izbi a város egyik híres bolgár étterme. A belül hordókkal, vödrökkel és hímzett vásznakkal dekorált étterem a helyiek és a turisták által is kedvelt.

dsc_0129.JPGSopszka saláta sült cukkinivel és sajttal, rakija, Shumensko, almalé

dsc_0130.JPGDisznóhús gombamártással (a hús akkora, mint a két tenyerem)

Mehana Izbata

Ha valami, ez egy igazi tradicionális étterem. Sajnos ezt a turik is tudják, viszont ár-arány és ízletesség mértékében abszolút megéri.

dsc_0152.JPGElőétel: sült kecskesajt áfonyalekvárral

dsc_0153.JPGBorjú fasírt, sült krumpli, ajvár

dsc_0154.JPGBolgár kolbász, sült krumpli, ajvár

Összefoglalva nagyon megérte megnézni a várost, megkóstolni a helyi ételeket, de három nap kevés. Ide még visszajövünk.

Első rész itt.

 

Szólj hozzá

sör konyha 2017 Sofia