2017. okt 12.

Top 10 Szarajevó

írta: Tulemme
Top 10 Szarajevó

Amit egy hosszú hétvége alatt mindenképp látni/próbálni kell

Szarajevó egy érdekességekkel teli város ahol érdemes több időt eltölteni, ám mivel a WizzAir járatai pénteken és hétfőn repülnek így sokunknak csak egy hosszú hétvégére fog telni az idejéből. Nekünk is így volt, ezért a hozzánk hasonlóknak szerettem volna összeállítani egy "must see" toplistát azokról a dolgokról, amit feltétlen érdemes megnézni még akkor is, ha szorít az idő.

 

1. Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995

Az emberiség elleni bűntettek és népirtás múzeuma egy rettenetesen megrázó, ám annál inkább ismeretterjesztő és szemfelnyitó múzeum. A belvárosi bérház első emeleti lakásában található múzeum egy fotódokumentációs múzeum amely részletesen beszámol a Balkán háború, de legfőképp Szarajevó ostromának borzalmairól. A körültekintő leírások mellett rengetek a mészárlások és tömegsírok helyszíneiről származó személyes tárgyak tekinthetők meg, természetesen mellettük olvashatóak a hozzájuk fűződő történetek is.

Ha végigértünk a tárlaton, akkor egy közel 1,5 órás filmet is megtekinthetünk, ahol korabeli felvételek és a háború után készített interjúk segítségével tematikusan informálódhatunk a mindennapok menetéről.

Természetesen a múzeum kigondolói is tisztában vannak azzal, hogy a kiállítás ép ésszel nem feldolgozható egyben, így a megváltott jeggyel akár másnap vagy harmadnap is visszamehetünk.

Ár: 10 KM

Cím: Ferhadija 17, Sarajevo 71000, Bosznia-Hercegovina

 

2. Gallery 11/07/95

Még mindig a háború témáját követve érdemes megtekinteni ezt a galériát, amely az 1995.07.11-én bekövetkezett srebrenicai népirtást mutatja be részletesen. A múzeum alapítója Tarik Samarah fotós, aki a háború után annak szentelte karrierjét, hogy járja a csatatereket és menekülttáborokat, hogy dokumentálni tudja a túlélők küzdelmeit, a tömegsírok feltárását, az azonosító DNS vizsgálatok menetét és az azonosított testek végső nyugalomra helyezését.

A múzeumban tárlatvezetést tartanak csoportok részére, egyéni látogatóknak angol nyelvű audioguide elérhető, ami szerencsére nem kerül sokba, ám nélküle nagyon sokat veszt a tárlat az értelméből.

A Genocid múzeumhoz hasonlóan a jegy itt is többször felhasználható. Illetve minkét helyre igaz, hogy csak erős idegzetű felnőtteknek ajánlott!! (Aki esetleg volt Budapesten a Terror Házában, az emlékezzen vissza arra az élményre és szorozza meg minimum kettővel.)

Ár: 12 KM + 3KM audioguide

Cím: Trg Fra Grge Martića 2/III, Sarajevo, 71000

 

3. Svrzo Ház

Azt az épületet az idő szűkössége miatt az első napra terveztük be, és miután kijöttünk áldottuk az eszünket, hogy így döntöttünk. Ez a tájház egy nemesi család átlagos lakóépületét és életvitelét kívánja bemutatni a 18-19. században. A Svrzo egy muszlim nemesi család volt aki kereskedelemmel foglalkoztak.

A gazdagabbak házára jellemző volt, hogy akár több belső udvara is volt, illetve hogy külön lakórész volt kialakítva a férfiak és vendégek illetve a nők és családtagok számára. A férfi rész fogadó szobájára jellemző volt az utcafront fölé kiugró ablakos nyúlvány, ahonnan látni lehetett, hogy mikor fog idegen (többnyire üzleti ügyben) betérni.

dsc_2482.JPGA Svrzo ház belső udvara - a női terasz és a háztartási helyiségek

Amiért feltétlen érdemes az első napon megnézni ezt az házat, mert utána sokkal jobban tudjuk élvezni a város többi épületét, hiszen az fent leírt jellemzők alapján rögtön tudni fogjuk, hogy melyik lakóhely tartozott nemesi családhoz. Természetesen az újépítésűek között is fogunk találni hasonlót, de az inkább annak tudható be, hogy a modern korban is követik a több száz évvel ezelőtti hagyományokat.

dsc_2505_1.jpgHasonló nemesi ház utcafrontja

Ár: 3 KM

Cím: Glođina 8, Sarajevo 71000, Bosznia-Hercegovina

 

4. Cevapdzinicában ebédelni

Ha már Szarajevóban járunk nem maradhat ki a csevap. Az óváros tömve van cevapdzinicákkal, azaz csevapozókkal, ahol a szemünk láttára készítik el a friss grillezett húsokat.
Mi a Cevapdzinica Hodic-ban ebédeltünk, ahol a pincérek tradicionális mintás ingben szolgálnak ki. Mi kísérőnek jogurtot/ayrant ajánlunk (híg, enyhén sós ivójoghurt).

dsc_2550.JPG5 db-os cevapi pitában, kajmakkal és vöröshagymával

Megj: aki nem szereti a nyers kockázott vöröshagymát kérheti anélkül is, de nem lepődjön meg, ha furán néznek vissza rá.

Ár: 10-15 KM

Cím: Bravadžiluk 34, Sarajevo 71000, Bosznia-Hercegovina

 

5. Bosanska kafa egy kis kávézóban

Ha jól megebédeltünk, akkor misem esik jól, mint egy finom kávé. Szarajevó óvárosában kafanából, azaz kávézóból is találunk eleget. A legjobbak azok a helyek, ahol maximum öt asztal van, de inkább csak kettő. A kávét mindenhol a hagyományos bosnyák veretes csészében és tálcán szolgálják föl. A kávé elfogyasztásáról bővebben itt olvashatsz.

A kávéért kevésbé lelkesedőknek természetesen lehetőségül van egy meleg teát (akár törököt is) elkortyolgatni, vagy egy pohár szörpöt elszürcsölni.

Ár: 2-3 KM

Cím: Cafe Bar Andar -> Sarači 22, Sarajevo 71000, Bosznia-Hercegovina

 

6. Kávéskészletek az óvárosban

Az óváros egy nagy bazár. Ezt a szó történelmi és jó értelmében kell venni. Sok apró bolt, ami szinte mint ugyanazt árulja: boszniai kávéskészletet, hűtőmágnest és töltényből készült golyóstollat.

Az kettő-négy-hatszemélyes készletekből érdemes a kézzel készítettet megvenni. Általában egy szett egybe van áruba bocsátva, de mindig lehet alkudozni és saját tetszésünk szerint összeválogatni a tálcát a cukortartóval, a dzsezvával és a poharakkal.

Ár: 35-85 KM

Cím: az egész óváros

 

7. Rakiját kortyolni az éjszakában

Talán az eddigi Balkán országok közül itt ittam a legjobb rakiját. A különböző fajtákról bővebben olvashatsz itt. Amit a rakija ivásról tudni kell, hogy a pálinkás felessel ellentétben ezt kortyolva jó, úgy jön ki igazán az íze (és úgy nem fog 10 perc alatt fejbe verni).

A modernebb helyek kedvelőinek ajánlom a Zlatna Ribicát - a mi romkocsmáinkhoz hasonló hely, csak sokkal kisebb és egy epilepsziás roham szélén álló, gömbakváriumban úszkáló aranyhal áll a középpontban. A rakiján és Sarajevsko pivon kívül persze sok más ital is kapható ezen a hangulatos kis helyen.

Az otthonosabb hangulat kedvelőinek mindenképp ajánlatos betérni a Žara iz duvara kisvendéglőbe. Ez az apró hely frissen főzött házias ízeket kínál reggelire, ebédre és vacsorára. Nem mellesleg isteni finom házi Šljivovicát lehet itt inni. A tulajdonos egy jó barátja készíti, aki lelkesen mesélt nekünk a folyamatról, koccintott velünk majd meghívott a szórakozóhelyére (de ez egy másik történet).

Ár: változó, közepes árkategória

Cím: Zlatna Ribica -> Kaptol 5, Sarajevo 71000, Bosznia-Hercegovina
        Zara is duvara -> Dženetića čikma bb, Sarajevo 71000, Bosznia-Hercegovina

 

8. Muzej Aleja Izetbegovic

A Balkán háború után nehéz volt újra talpra állnia az országnak. Ezt támogatta és vezette Alija Izetbegovic, boszniai politikus, aktivista, ügyvéd és filozófus.
Akit érdekel, hogy mi történt az országgal a békeegyezmény után és szeretne jobban megismerkedni Bosznia és Hercegovina történelmével annak mindenképpen ajánlott. Aki kevésbé annak is, mivel a tárlat a régi erőd bástyájában került berendezésre, az odavezető út pedig az egyik fontos temető mellett vezet el.

Ár: 3 KM

Cím: Ploča, Sarajevo 71000, Bosznia-Hercegovina

 

9. Ahol kitört az I. világháború

1914. június 28-án Szarajevóban lőtte le Gavrilo Princip a trónörökös Ferenc Ferdinándot. A merénylet helye mellett ma a Sarajevo 1878-1918 múzeum található.

Cím: Zelenih beretki 1, Sarajevo 71000, Bosznia-Hercegovina

 

10. Az elhagyatott bobpálya

Érdemes egy fél napot rászánni a bobpályára és környékére, a látványért abszolút megéri. Bővebben a bobpályáról itt olvashatsz.

 

+1 Galambokat etetni a Sebiljnél

Az óváros legnagyobb terén a Sebilj-kút körül mindig sok a galamb. Ha épp a kezedben akar néhány falat kenyér, amit megosztanál a galambokkal, azok meghálálják:

dsc_2540.JPGŐszinte mosollyal az arcomon, ahogy szállnak a karomra a galambok

Ha valamit lehagytunk volna kérlek írjátok meg! Legfőképp, mert biztos vagyok benne, hogy nem utoljára jártunk Szarajevóban!

Szólj hozzá