2019. ápr 12.

Montgomery, a határváros

írta: Tulemme
Montgomery, a határváros

Kirándulások Caersws környékén sorozat

Edward király, angol király
Léptet fakó lován:
Körötte csend amerre ment,
És néma tartomány.

Montgomery a vár neve,
Hol aznap este szállt;
Montgomery, a vár ura,
Vendégli a királyt.

Vadat és halat, s mi jó falat
Szem-szájnak ingere,
Sürgő csoport, száz szolga hord,
Hogy nézni is tereh;

S mind, amiket e szép sziget
Ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr
Túl messzi tengeren.

Ki ne emlékezne ezekre a sorokra iskolás korából? Edward király a megtépázott Waleset megy megnézni, de mint ahogy minden vérbeli irodalomtanár megmagyarázza, ez igazából nem Edward, hanem Ferenc József, nem Wales, hanem Magyarország, ezzel pedig a kisdiák le is tudja magában az egészet. Hiszen miért is lenne fontos Montgomery városa, ha az igazából csak Arany elmaszkírozott politikai üzenetének része?

Őszintén szólva először nekem sem esett le. Ciki, nem ciki, eltartott egy darabig, mire előkotortam agyam hátuljából, hogy milyen szövegkörnyezetben találkozhattam én Montgomery nevével amikor már sokadjára olvastam le a helységnevet az útjelző tábláról.

Montgomery, walesiül Trefaldwyn, városa mesébe illő. Azonban meg kell jegyeznem, hogy magyar viszonylatban egy 1300 fős lakosságú települést nem szokás városnak nevezni, de a Briteknél minden helység, amiben legalább egy bolt, étterem és egy buszmegálló van megfelel ennek a megnevezésnek.

Az angol, illetve walesi építészet csodái fölött, a domb legtetején magasodik Montgomery vára. Az eredeti földvárat Roger de Montgomery építtette az 1070-es évek elején, fia lázadását követően Castell Trefaldwyn  Baldwin de Boulers kezébe került. Innen ered a város walesi neve, melynek jelentése Baldwin városa.

A földvár helyére az 1200-as évek elején kővár épült, amely később évszázadokon át szolgált védvonalként a Wales és Anglia között húzódó határvonalon.

Mára az egykor stratégiai erődből már csak egy ingyenesen látogatható várrom maradt, azonban mindenképpen érdekes idelátogatni, mert ha történelemből olyan sok plusz információt nem is kapunk, a látvány mindenképpen megéri a sétát.

img_20190401_145301.jpg

img_20190401_145355.jpg

img_20190401_145454.jpg

img_20190401_145321.jpg

Ha már Montgomery-nél járunk és megéheznénk akkor érdemes megállni és megpihenni a falu központjában, akár legyen szó egy teljes értékű ebédről vagy csak egy kis csemegéről.
A The Dragon Hotel étterme ízéletes ételeket kínál jó áron, és a már említett vendégszeretet és kiszolgálás részeként figyelmet fordítanak a gluténérzékenyek különleges kívánságaira is.

img_0037.jpg

img_20190302_125102.jpg

Desszertnek, vagy egy kellemes séta után már csak azért, mert megérdemeljük, érdemes meglátogatni a Castle Kitchen-t. A rengeteg sokféle étel, ital és édesség között találunk kifejezetten gluténmentes finomságokat is, mint az alább látható csokitorta.

img_0027.jpg

img_20190401_153124.jpg

 

Mindenképpen ajánlatos a közelben található Dolforwyn várához is ellátogatni. Castell Dolforwyn, amelyet Llywelyn ap Gruffudd építtetett az 1270-es években, eredetileg Abermule falujához tartozott és kitűnő példája az igazi walesi középkori várnak. A dombtetőről tökéletesen szemmel lehetett tartani a Severn völgyét, ami ennyire közel az angol határhoz kifejezetten fontos volt. Érdekesség, hogy szép időben egészen Montgomery váráig át lehet látni.

Az idő vasfoga nem igazán kedvezett az épület állapotának, de még így is jól kivehetőek az építészeti jellegzetességei. Szerencsére a Cadw nem hagyta teljesen veszni ezt a történelmi helyet, így egy, Montgomery várához hasonló, ingyenes látogatóhelyet hozott létre információs táblákkal. 

img_20190401_140107.jpg

img_20190401_140132.jpg

img_20190401_140937.jpg

Jó idő esetén a két vár még az ebéddel együtt is kényelmesen belefér az egynapos kirándulás kereteibe, a történelem és a természet kedvelőinek pedig egy igazi gyöngyszem Közép-Walesben.

Szólj hozzá

történelem séta természet összefoglaló látnivalók 2019 Wales Montgomery walesi élet