2019. ápr 05.

Késsel-villával Walesben

írta: Tulemme
Késsel-villával Walesben

Newtown és környéke

Szeretek enni. Az otthon ízeit újra átélni és más kultúrák világát megismerni. Lehetőség szerint bármit megkóstolok.

Szerencsémre nagyon jó ízlést örököltem és tanultam el a szüleimtől, többen állítják, hogy bár sajátosan, de igen jól főzök. Nálunk nem volt szokás étterembe járni, nem is nagyon emlékszem kiskoromból hogy sokszor mentünk volna el bárhova enni, esetleg ritka alkalmakkor egy nyaraláson vagy kiránduláson. Amióta viszont párban élek egy új világ nyílt meg előttem.

Együtt elkezdtük felfedezni az éttermek adta lehetőségeket. Olyan ételeket kipróbálni, amit egyébként a költsége, komplikáltsága vagy szimplán lustaság miatt otthon nem tudnánk elkészíteni.

Aztán ez is megváltozott egy évvel ezelőtt, amikor cöliákia miatt elkezdtem gluténmentesen étkezni. A Tripadvisor és a Find Me Gluten Free appok lettek az új barátaim, így bárhova is megyek, mindig találok valamit.

Ez itt Walesben sincs másképp. Igen, néha nem könnyű találni olyan helyet, ahol én is ehetek, több erőbefektetést igényel, de aztán mindig akad valami. Ezt a poszt sorozatot azért kezdem, hogy egyrészt elhessegessem a tévhitet, hogy itt minden étel szar, másrészt szeretnék rávilágítani arra, hogy mennyire figyelnek ebben az országban a vendég igényeire.

 La Terrazza

Többen is ajánlották nekünk ezt a helyi kis olasz éttermet, így februárban egy date night keretében elmentünk kipróbálni. Egyáltalán nem csalódtunk. A pincér nagyon figyelmes volt és a számomra lassan már megszokott módon azonnal ment a konyhába beszélni a szakáccsal, amikor rákérdeztem a gluténmentes opciókra.

Végül előételként egy mediterrán tál mellett döntöttünk, főételnek pedig lazacot választottam spenót ágyon.

img_20190221_185516.jpg

img_20190221_192235.jpg

Abszolút meg voltunk elégedve az étellel és a szolgáltatással, biztosan fogunk még itt enni.

 

Genie Fish & Chips

Ezt az egyszerű de nagyszerű nemzeti ételt szinte bárhol lehet kapni, ám a hal paníros bundája, illetve más liszttel borított olajban sült ételek miatt kevés olyan hely van, ahol gluténmentesen lehet élvezni a halat és a krumplit. 

Itt viszont igenis figyelnek arra, hogy a különleges étrendet követő vendégek is megtalálják a maguknak való ételeket. Egy kedves hölgy vezeti az üzletet aki készségesen sorolja a gluténmentes opciókat és biztosít arról, hogy mindent külön sütnek. A végeredmény pedig gyanítom van olyan jó, mint az eredeti verzió. (Gondolom, de ezt a feltételezést még tesztelnem kell egy mindenevővel.)

img_20190124_122945_1.jpg

img_20190124_121901.jpg

8 fontért ezt a hatalmas adag halat kapom egy nagy csésze teával. Nagyon laktató, estig bőven ki lehet bírni egy tányérral.

 

Cafe Brisco

Abszolút kedvencem. Ez volt az első hely amit felfedeztem még novemberben. A város közepén egy hangulatos kis kávézó, ahol isteni finomak az ételek és kedves kiszolgálás.

img_20190129_142433.jpgTonhalas sajtos jacket potato 

img_20190216_112050.jpgGM vegetáriánus English breakfast

img_20190209_125327.jpgHatalmas csésze forró csoki mályvacukorral

Ráadásként még hűségkártyájuk is van, azaz minden tizedik kávé után ingyen kávét kapunk! Eddig bárkit vittem ide mindenkinek nagyon tetszett.

 

The Kerry Lamb - Kerry

 Egy ideje már szemeztünk ezzel a kis étteremmel, de mivel nem a városban van, hanem az ahhoz tartozó külterületi kis faluban, így nem szántuk rá magunkat addig, míg egy szombat estén abszolút más választásunk nem maradt, csak odáig elvezetni.

Viszont bátran mondhatom, hogy megérte, mert a szolgáltatás és az étel felülmúlta a várakozásunkat. A pincér itt is azonnal szaladt a szakáccsal beszélni amint rákérdeztem a gluténmentes opciókra, majd visszatért egy menüvel amin becsillagozták azokat az ételeket, amelyeket megehetek.

Ami kifejezetten szimpatikus volt a helyben, hogy a menüben feltüntették, hogy a hús melyik helyi hentestől származik, ezzel is hangsúlyozva, hogy amennyire lehet a helyi közösséget építik.


img_20190330_202409.jpgProtein bomba - gammon, tükörtojás, sült krumpli

A többiek hamburgert és faggotot ettek, azaz fűszeres húsgombócot. Mi lányok elkortyolgattunk mellé egy pohár bort az emberem pedig végre élvezettel itta a cidert, mert itt ez nem számít női italnak. Szerencsénkre egyébként is szinte teljesen üres volt az étterem, csak mi ültünk ott csendesen kibeszélve a nap történéseit.

 

Összegzés

Eddig mindenképp pozitívak az élményeim/ink a környékbeli helyekkel. Bár valamennyivel többe kerül eljárni vacsorázni, mint Pesten, de a szolgáltatást itt igencsak meg kell fizetni és ez így van rendjén. A minőség abszolút megfelelő, számomra pedig kifejezetten megnyugtató, hogy eddig bárhova mentem, mindenhol találtam valamit, amit cölisként én is megehettem.

Ezt a bejegyzést cölis családtagjaimnak ajánlom szeretettel, hogy tudják, ha eljönnek meglátogatni sem maradnak éhen. :) 

Szólj hozzá

konyha összefoglaló 2019 Wales walesi élet